Ressenyes - Escalada

Aresta Brucs a la Bitlla + Aresta brucs a la Bola del Partió, IV+/Ae
Montserrat - Agulles


La Bitlla i la Bola del partió són una de les parelles inseparables de l'imaginari montserratí. No s'entén una sense l'altre i no s'entén Agulles sense aquest peculiar duet, i es per això que sempre fa il·lusió pujar-les. A més a més, les dues agulles disposen d'unes arestes brucs molt maques concretament l'aresta brucs de la bitlla, que podrem combinar perfectament per fer un bon dia d'activitat al cor d'aquesta zona de Montserrat.

Descripció:

Aresta Brucs a la Bitlla: La via segueix tota l'estona el traçat més lògic. Des de terra no veurem el primer espit però el terreny és fàcil i el trobarem per lògica. Passada la balma que hi ha a mig llarg passarem per una llastra i quan arribem a sota la berruga farem un flanqueig cap la dreta i farem la reunió la costat de l'arbre que es veu des de terra. El segon llarg es comença pel diedre que es troba sobre la reunió on col·locarem un camalot 2 o 3 a caldo. Un cop deixat enrere el diedre tirem una mica a l'esquerra després recte amunt i en un llavi trobarem un clau. Un cop xapat tirem amunt i trobem un burí que ens assegura el pas més vertical de la via. A partir d'aquí anem fent fins a trobar la reunió. Per arribar al cim tenim una curta grimpada de segon.

Podem rapelar amb un ràpel d'uns 50m o un ràpel per la banda nord que ens deixa al peu de la  via normal de la bola del partió.

Aresta Brucs a la Bola de la Partió: No veurem cap assegurança fins que ens enfilem a la paret. Fins al peu de la bola l'escalada és una placa tombada i d'escalada agraïda. El segon llarg el comencem en artificial per un fort desplom però on no caldrà estirar-nos gaire per anar de xapa en xapa. En cert moment cal que sortim en lliure   per una placa maca i amb força ambient gràcies al buit que ens posa als peus el desplom que acabem de superar.

Grau:
IV+/Ae

Aproximació:

Des del refugi Vicenç Barbé prenem un caminet en direcció nord i al cap de poc trobem un corriol que ens porta fins a peu de via de la bitlla. Si volem seguir cap a la bola del partió haurem de vorejar la bitlla per la dreta i en un moment ens plantarem al coll entre la bitlla i la bola des d'on comença la via.

Descens:

Rapelem per la via en dos ràpels que coincideixen amb els llargs que hem fet.

Equipament:

La Bitlla està equipada molt justament cosa que dona caràcter a la via amb 2 espits, un buril i un clau. En canvi, l'Aresta Brucs de la Bola de la Partió equipada amb espits i parabolts.

Material:

Per la Bitlla 3 cintes i un camalot dos o tres, i per a la Bola de la Partió 12 cintes i estreps.

Sortida realitzada el:
01/01/1970